Neem de meest bijzondere organisaties, verklaar het ontstaan, de oerknal van hun succes en je komt bijna altijd uit bij mensen met waargemaakte dromen, positief uit de hand gelopen passies of diepgewortelde maatschappelijke betrokkenheid.

De gebroeders Wright, fietsenmakers van beroep en gefascineerd door de droom om mensen te laten vliegen. Ondanks benadeeld te zijn door gebrek aan opleiding, budget en invloedrijk netwerk, bleken uitgerekend zij de eersten te zijn om een vliegtuig te laten vliegen. Málala Yousafzai, in 2014 de jongste winnares van de Nobel-prijs voor de vrede, strijdend voor onderwijs voor vrouwen in haar land. Zelfs een kogel door haar hoofd van de Taliban in 2012 kon haar niet stoppen in haar strijd. Disney, een wereldwijd conglomeraat op het gebied van films, pretparken en shows en al 90 jaar trouw aan de geestdrift van oprichter Walt:”Make People Happy”.

De bezieling waarmee deze mensen en deze bedrijven dagelijks hun werk beleven en uitvoeren gaat verder dan netjes geformuleerde kernwaarden en mission-statements. Het is “echt”, “oprecht”, “raak”, “creatief”, “authentiek” en al die dingen die klanten feilloos aanvoelen in contact met die bedrijven: “Dit voelt goed.” Bovenal is het onderscheidend en onkopieerbaar.

Nu zijn uiteraard de meeste organisaties niet voortbestemd om Nobelprijzen te winnen of om baanbrekende innovaties voort te brengen. Maar dat is geen excuus om niet ook op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag: “Waartoe zijn wij op aarde?” “Waar lopen we zelf echt warm voor en zijn we zo enthousiast over dat het aanstekelijk werkt richting iedereen met wie we in aanraking komen?” Als het eerste antwoord op die vraag is “winst”, dan is het verstandig om nog wat langer stil te staan bij de vraag.